Cătălin Drulă critică intervenția autorităților în protestele transportatorilor și fermierilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a exprimat critici severe la adresa modului în care autoritățile au gestionat recentele proteste ale transportatorilor și fermierilor. El a acuzat că există o tendință de utilizare a instituțiilor statului în scopuri politice și a avertizat că România se îndreaptă către o diminuare a standardelor democratice.

Într-o intervenție la Digi 24, Drulă a susținut că „Libertatea de exprimare, libertatea democratică de a nu fi de acord cu acest guvern PSD și PNL este sfântă”, referindu-se la măsurile luate împotriva protestatarilor. El a comparat acțiunile autorităților române cu cele ale regimurilor autoritare din Turcia și Belarus, menționând că 24 de dosare penale au fost deschise împotriva celor care au chemat la protest.

Liderul USR a cerut demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, după ce activista Angi Șerban a fost ridicată de Poliție în urma unei postări pe Facebook. Drulă a solicitat o anchetă independentă pentru a determina cum a ajuns Poliția Română să ia astfel de măsuri împotriva unui activist civic. El a subliniat că intervențiile excesive ale poliției, precum percheziționarea sau amprentarea pentru exprimarea unei opinii pe rețele de socializare, sunt inacceptabile.

De asemenea, Drulă a menționat cazul lui Vlad Pascu, criticând faptul că polițiștii nu au intervenit la fel și înaintea producerii accidentului de la 2 Mai. A adus în discuție un alt incident în care un ofițer de poliție a fost acuzat de brutalitate, sugerând că astfel de acțiuni sunt determinate de presiuni politice.

Concluzionând, Drulă a susținut că protestatarii sunt pașnici și acționează într-un mod similar protestatarilor din Polonia sau Germania. În același timp, el a subliniat că există „o tendință de a folosi instituțiile statului pentru scopuri politice” și că un mesaj a fost transmis pentru a opri acțiunile de protest. Criticile sale evidențiază îngrijorările privind libertatea de exprimare și intervențiile autorităților în contextul protestelor din România.